Tasapainoon joogalla

Feb 09, 2022

Yllä olevalla videolla kerron siitä, miten jooga tasapainottaa

 

Käykö sinulle joskus niin, että ensin teet asioita kovalla höökillä, saat paljon aikaan. Ja sitten jonkun ajan kuluttua olet ihan poikki ja on pakko levätä, vaikka tehtävää olisi edelleen?

Vai oletko jopa sellainen, että teet paljon hommia, jossain vaiheessa huomaat, että pitäisi levätä, mutta itse asiassa et kuitenkaan lepää, koska ei vain ole aikaa? ... Ja siitä saattaa sitten myöhemmin seurata suoranainen romahdus kun jaksaminen loppuu totaalisesti?

Itse asiassa, molemmat näistä tilanteista ovat ihan varmasti sinulle tuttuja. Näinhän elämä menee, välillä on tekemistä, tekemisestä tulee väsymys, sitten on aika levätä.

Tässä on kuitenkin hyvä huomata, miten sekä tekeminen että lepääminen menevät helposti vähän överiksi. Silloinkin kun eivät oikeastaan mene överiksi!

Nimittäin jos tekee ajatustyötä, ajatuksista ei pääse eroon vaikka haluaisikin. Töitä tehdessä hartiat ovat jännitettyinä, kasvoilla on jännitystä Yölläkin stressi oireilee esimerkiksi hampaiden narskutteluna ja aamuyön valvomisena.

Itse olen ainakin juuri tällainen, innostun helpolla ihan mistä tahansa ja alan sitten tekemään sitä juttua ihan täysillä. Öisinkin saatan herätä ja miettiä mitä tekisin seuraavaksi. Ja sitten, muutaman päivän päästä, kamala väsymys ja vaikka se sama asia kiinnostaisikin edelleen (välttämättä ei edes kiinnosta ollenkaan!), ei energiaa vaan kertakaikkiaan löydy.

Jooga on tuonut helpotusta tähän. Joogassahan harjoitellaan sitä, että tekee harjoitusta pehmeästi, ilman ylimääräistä jännitystä. Ilman sitä, että apinan raivolla käy harjoituksen kimppuun ja puurtaa sen loppuun. 

Ja sen sijaan tekee keskittyneesti, kaikessa rauhassa, syvään hengitellen. Tekee parhaansa, täysillä antautuen, etsien ja tutkaillen missä on se oikea kohta, kuinka pitkälle on hyvä mennä, minne tarvitaan lisää tukea, mistä voi päästää irti.

Joogaharjoituksessa harjoitellaan läsnäoloa tässä hetkessä, sitä, ettei mieti lopputulosta vaan tuntee miten tämä hetki avautuu juuri nyt. Esimerkiksi niin, että kun tekee jonkin vaikean asennon, voi kokeilla sitä kaikessa rauhassa, yrittää parhaansa -eikä sillä loppujen lopuksi ole ollenkaan väliä onnistuuko se asento sillä lailla kuin vaikka jossain kirjassa näytetään tai vieressä oleva joogaaja sen tekee. Koska jokaisen harjoitus on yksilöllinen - tärkeintä on tehdä parhaansa, tehdä juuri itselleen sopiva harjoitus.

Hathajooga (eli käytännössä mikä tahansa joogatyyli joka sinulle nyt tulee mieleen!) on alun perinkin kehitetty tuomaan lisää tasapainoa harjoittajalleen. Jooga virkistää kun kaipaa virkeyttä, ja rentouttaa kun tarvitsee rentoutta. 

Joogaharjoituksen jälkeen olo on usein tasapainoisen energinen. Jos olo on joogan jälkeen on väsynyt, se on selkeä merkki siitä, että tarvitset lisää lepoa! Katso lisää tietoa tästä asiasta yllä olevalta videolta!

Voit kokeilla tätä myös käytännössä: tilaa täältä ilmainen kahden joogaharjoituksen sarja. Toinen harjoitus on kokonaisvaltaisen energisoiva, toinen voimakkasti hermostoa rauhoittava.