Hengityksellä on rauhoittumisessa iso rooli

Aug 11, 2022

Muistan, kun aloittelin joogaa, ja yksi lempiopettajani sanoi usein, että hengitä sinne päin, vaikka jalkaan tai takaraivoon tai jotain absurdia.

En tajunnut mitä hän tarkoittaa. Monella tapaa se kuulosti sellaiselta lennokkaalta joogajargonilta jota joogaopettajat tuntuivat viljelevän.

Muistan myös elävästi sen, kun olin rosenterapiakoulutuksessa, ja lounastauolla istuimme koulutuskeskuksen pihassa, siellä oli kanoja. Yksi nukkui lounaspöydän lähellä, ihan retkotti kyljellään maassa.

Jokaisella hengityksellä koko kana kallisteli kyljellään, edes ja takaisin, syvässä rauhallisessa unessa.

Se kirkasti sitä, mitä olimme siellä opiskelemassa: sitä, että jos keho on rento, hengitys liikuttaa ihan jokaista kohtaa kehossa. Ihan jokaista.

Ja että jos joku kohta kehosta on jumissa, se ei liiku hengityksen mukana. Kiristyneet lihakset estävät sen.

Minusta ei tullut rosenterapeuttia, mutta käytän monia niitäkin oppeja joogan ymmärtämiseen.

Jumeista voi päästä eroon hengittämällä: Hengittämällä niin, että päästää hengityksen liikkeen etenemään joka paikkaan kehossa, myös sinne jumikohtiin.

Ja vaikka ei olisi jumissa, hengittämällä niin, että koko keho myötäilee hengityksen liikettä, saa paitsi lihakset rentoutumaan myös hermoston ymmärtämään että kyseessä on rento tilanne, ja että hermosto voi toimia sen mukaisesti.

Syntyy rentoutumisen kierre! Hermosto viestittää edelleen keholle, että nyt vain levollisesti oleillaan. Mielikin rauhoittuu.

Sekin on hyvä ymmärtää, että ei ole hedelmällisintä hyökätä suoraan sinne pahimman jumin ja liikkumattomuuden kimppuun: siellä ei kerta kaikkiaan ole sellaista kykyä aistia liikettä tai rentouttaa lihaksia tai päästää irti kireydestä.

Sen takia on niin monia hienoja harjoituksia joilla kehon vapauttaminen onnistuu kuin huomaamatta, ja jumikohdatkin saavat hellittää ja nauttia hengityksen tuomasta rentouttavasta hieronnasta.

Eli nyt ymmärränkin sitä silloista opettajaani mainiosti. Mutta oman ymmärtämättömyyteni hyvin muistaen yritän aina selittää asiaa vähän tarkemmin kun ohjeistan hengittämään johonkin kohtaan kehossa 😊

Tällaisia harjoituksia voit tehdä joka viikko Keitaan jäsenenä, omassa kodissasi: https://www.keidaswellness.fi/jasenyys

Tule mukaan!